Ahir vaig anar a veure #Purificats (Cleansed) al #TeatreTantaranta i vaig sortir trasbalsat.
Aquesta obra està escrita per la polèmica autora britànica #SarahKane, una referent del teatre contemporani de parla anglesa, que es va suïcidar amb només vint-i-vuit anys.
La peça que trobem enguany és la més popular juntament amb #Blasted (Rebentats), que, per cert, vaig poder veure al Teatre Nacional de Catalunya en 2018. Com en aquella, ara estem davant d'una obra polèmica, plena de violència física i sexual explícita, amb un text certament críptic.
Així doncs, l'obra segueix a un suposat doctor, en #Tinker, resident a una mena d'hospital psiquiàtric. Dins d'aquest espai figurat (ja que no hi ha escenografia), els diversos personatges es veuen sotmesos a formes de tortura extremadament gràfiques, que busquen desfigurar les seves identitats considerades no normatives.
Aquesta obra, dirigida amb talent per #MiaParcerisa (que també fa de Rod), ens parla de tu a tu, sobre l'amor i la identitat, dintre d'un clima obscur que incòmoda a l'espectador a la butaca. Això ho fa gràcies al realisme que impregna el repartiment en les seves actuacions, que sens dubte, són el plat fort del muntatge.
El fet que sigui la carta de presentació de #LaCremosa, sobta, ja que el muntatge és de gran qualitat i complexitat. Com deia, les interpretacions dels 7 actors són brutals, però, voldria remarcar el sàdic doctor Tinker interpretat per #GuillemFont, difícil d'oblidar, la veritat.
En definitiva, una obra dura, no apte per a tots els públics, però imprescindible pels amants de Sarah Kane. Així, podreu trobar una jove companyia presentant un producte final impecable, malgrat l'enorme dificultat de realitzar un muntatge com aquest.
La podreu trobar fins al 25-2-24.
Sinopsi:
Tinker, fals doctor que reprimeix totes les seves emocions i desitjos per tal de no mostrar- se vulnerable (humà), regenta una institució on castiga cruelment tot els actes d’amor i on converteix aquells que expressen allò que senten en pacients (malalts), deshumanitzant- los i sempre en pro del Sistema, la normativitat i el poder com a mecanismes per al bon funcionament social. Amb tota aquesta repressió, en moments de debilitat va creant un objecte d’amor que acaba tornant-se un subjecte amb identitat pròpia. Finalment, Tinker és l’únic que perfecciona l’enamoram.
PURIFICATS de Sarah Kane reivindica l’Amor i empra la violència com a metàfora per tal que aquest Amor sigui nuclear. S’erigeix com una proposta especialment contemporània: perquè desafia els totalitarismes i la violència sistemàtica d’aquesta nostra societat neoliberal i perquè reivindica la identitat i l’amor des d’una perspectiva de gènere i LGTBI molt radicals. En un moment on sembla que revisqui una moral perillosament reaccionària, la proposta de La Cremosa reivindica l’amor, els cossos i l’estimar-se per preguntar-nos com pot ser que ens estranyi més aquest amor que no pas la violència.