Passa al contingut principal

El gran teatro del mundo al Teatre Romea

El 3-3 vaig veure "El gran teatro del mundo" al Teatre Romea i ara us porto la meva crítica sobre aquesta obra, que podreu trobar fins al 16-3-25, només.

L’espectacle és una adaptació d’un clàssic del "Siglo de Oro", obra de Calderón de la Barca (dramaturg, escriptor i, no ho hem d'oblidar pas, sacerdot), dirigida per Lluís Homar, un referent indiscutible del teatre català. Aquesta versió, produïda per la "Compañía Nacional de Teatro Clásico", ja s’havia estrenat a Madrid i ara la podem trobar al Romea abans de continuar la seva gira per altres ciutats d’Espanya.

L’obra, escrita al segle XVII, és un auto sacramental que pren la forma d’una comèdia lleugera, però carregada de simbolisme i reflexió moral. Juga amb el concepte de la vida com a teatre i estableix paral·lelismes entre l’autor com a creador (i la seva equivalència amb Déu), els personatges dins l’espectacle i les persones dins la vida. Així, planteja una metàfora sobre el fet de "sortir a escena" i "abandonar-la", és a dir, néixer i morir. Però també aprofundeix en allò que diem i fem com a personatges d’una obra i com a individus al món, en el que aportem tant a la vida com al teatre.

Els personatges representen diferents perfils socials i morals: la devota religiosa, la camperola, la bella dama, el monarca, el ric poderós, la nena i la sense sostre. Cadascun d’ells fa la seva aportació i reflexió abans de sortir de l’escena, per finalment retre comptes al seu creador, l’Autor, en una clara analogia amb el judici diví.

Un dels punts més destacats de l’espectacle és la posada en escena. La música en directe, interpretada per un sol músic que actua com a home-orquestra, afegeix una capa extra que complementa l’obra amb encert. Tant l’escenografia com el vestuari són d'una força visual poderosa i resulten encertats, aportant una estètica molt cuidada. Malgrat que el text és en vers, la dicció clara i les interpretacions sòlides del bon repartiment fan que sigui fàcil de seguir, malgrat que al principi requereixi una petita adaptació auditiva per part de la persona espectadora.

En definitiva, aquesta adaptació de "El gran teatro del mundo" és una gran oportunitat per gaudir del teatre clàssic amb una proposta que respecta el ritme i l’estil d’aquesta època, però amb prou dinamisme perquè el públic d’avui dia no la senti feixuga. Una obra recomanada per a qui vulgui veure com el teatre i la vida es poden arribar a confondre a escena.

Atenció que la podreu trobar només fins al 16-3-25.

Nota: notable.



Sinopsi:

Torna la CNTC amb una de les obres més importants del Siglo de Oro. Un clàssic indispensable de Calderón de la Barca

Calderón de la Barca sabia perfectament del gran poder del teatre per crear imaginaris fins a aquest moment desconeguts.
Fill de la Contrareforma, havia de satisfer les necessitats dogmàtiques que l’Església del seu temps imposava.

El geni creador de Calderón va intentar, en innombrables ocasions, conjugar la seva obediència a aquests principis dogmàtics amb elements que elevessin la consciència dels seus espectadors a espais més enllà de l’obediència cega i els permetessin àmplies cotes de reflexió, abraçant la humanitat sense distincions.

El gran teatro del mundo és una obra paradigmàtica en aquest sentit. En ella es conjuga un imaginari escènic inèdit en el seu temps i una versificació d’una extraordinària bellesa amb unes reflexions espirituals i filosòfiques de gran profunditat que proposaven als espectadors del segle XVII, i a nosaltres mateixos, àmplies cotes de reflexió sobre la naturalesa de la nostra existència i els valors que l’acompanyen.

Per tot això, El gran teatro del mundo continua sent una de les més importants produccions teatrals del Siglo de Oro.


https://www.teatreromea.cat/ca/ex/el-gran-teatro-del-mundo/